POP ALBUMS

oP DEZE WEBSITE VIND JE EEN SeLECTIE VAN DE BESTE POPALBUMS VAN DE AFGELOPEN 70 JAAR.
VAN bILlIE hOLIDAY TOT ADELE
EN VAN the beatles tot nirvana.
Deze site wordt aangeboden door
Het muziekmuseum

Neil Young
After the Goldrush - 1970

n 1969 formeert hij z’n eigen band Crazy Horse met oa gitarist Danny Whitten. De naam van de band wordt ontleend aan een legendarische indianen hoofdman.
Op after de goldrush manifesteert Young zich als een veelzijdig singer/songwriter. Op het album wordt de Crazy Horse aangevult met toestenist Jack Nitzsche en gitarist Nils Lofgren.
Van het album komt 1 single “only love can break your heart” Het nummer komt in Nederland op 18 in 1970.

Deep Purple
Machine Head - 1972

Waarschijnlijk het beste studio album van de band.
Dit album werd deels onderweg en vanwege belastingen in Zwitserland opgenomen in de zomer van 1971. Daar maakte de bandleden een brand mee tijdens een Frank Zappa concert. Dit voorval werd verwerkt in het nummer Smoke on the water. De beroemde riff van dit nummer is slechts een van de hoogte punten van deze plaat. 
Het album wordt naast 'Deep Purple in Rock'(70) en 'Fireball'(71) gezien als het beste werk van de ' MK2' bezetting: Lord, Paice, Glover, Gillan & Blackmore,

Adele
21 - 2011

Adele Laurie Blue Adkins wordt geboren in Tottenham, Noord Londen op 5 mei 1988. Haar moede komt uit Engeland en haar vader uit Wales. Op haar 2e jaar verlaat haar vader Adele en haar moeder. Dit heeft ze haar vader nooit vergeven. Als ze 14 jaar is ontdekt ze de muziek van Etta James en Ella Fitzgerald. Opvallend is dat Adele bijna alle nummers op haar albums zelf schrijft. De muziekpers schrijft dat ze zo uniek is dat ze niet te vergelijken is met andere vrouwelijke zangeressen zoals bijvoorbeeld Amy Winehouse. Haar muziek wordt omschreven als soul. Niet zwart en niet blank, maar soul uit het hart.

Nirvana
Nevermind - 1991

Op deze plaat horen we znager Kurt  Cobain fluisteren en schreeuwen. Nevermind blijkt daarmee een popklassieker die ervoor zorgt dat de wereld langzaam maar zeker in de ban van Nirvana raakt. De naar een deodorant genoemde single Smells Like Teen Spirit en de bijbehorende videoclip blijkt in te slaan als een bom. Tot grote verbazing van zowel de platenmaatschappij als de muziekpers. Nevermind bereikt in de eerste week van '92 de eerste plaats van de Amerikaanse album Billboard-lijst. Wereldwijd worden er uiteindelijk ruim tien miljoen exemplaren van verkocht. Ook is het onbetwist het belangrijkste rockalbum uit de jaren 90.

Ray Charles
Ray Charles - 1957

Hij maakt in z’n leven zo’n 60 albums. Zijn eerste album is een bijna instrumentale plaat met lange nummers. Deze tweede plaat is zijn eerste album met songs die niet langer duren dan 3,5 minuut. We horen Ray zijn eigen nummers spelen en zingen maar ook nummers van anderen. Het nummer I got a woman horen we op deze plaat in de oorspronkelijk uitvoering. In 2005 maakt Kanye West een soort van remix van dit nummer: Gold digger, wat een grote hit wordt in de VS en Europa.
De muziek op het album varieert van gospel tot jazz en van blues tot R&B. De energie spat ruim 60 jaar nog steeds van het vinyl af.

Anouk
Hotel New York - 2004

Hotel New York is haar vierde studioalbum. Ze schreef dit album in een kamer van Hotel New York aan de Wilhelmina-pier in Rotterdam.
De plaat kwam direct op 1 terecht in de Album lijsten in Nederland.
Het nummer girl wordt op singel uitgebracht en wordt haar grootste hit tot dan toe. Deze LP wordt nog steeds gezien als haar beste werk. Eerlijk en overtuigend. De plaat staal vol met recht uit hart rock songs en prachtige ballads. Een album om als Nederlander trots op te zijn.

Paul McCartney
RAM - 1971

Ram is Paul’s 2e solo plaat na The Beatles. In tegenstelling de eerste genaamd “McCartney’, waar Paul McCartney vrijwel alle instrumenten zelf speelde, betrok Paul McCartney ditmaal studio muzikanten voor het inspelen van Ram. Hij koos voor Denny Seiwell op drums en Dave Spinoza op gitaar. Later werd Dave Spinoza vervangen door Hugh McCracken. Daarnaast betrok Paul McCartney enkele muzikanten van de New York Philharmoniker voor de strijk- en blaaswerk ten behoeve van "Uncle Albert/Admiral Halsey", "Long Haired Lady" en "Back Seat Of My Car".

Pretenders
Pretenders - 1980

Op deze debuut plaat van de Pretenders staat New Wave muziek volgens het boekje. Direct, snel en zonder compromissen. De indrukwekkende stem van Chrissie Hynde valt op tussen alle andere Punk en New Wave eind jaren 70 begin jaren 80. Hynde schrijft bijna alle nummers op het album. Het nummer “Stop your sobbing” wordt geschreven door haar jeugd-idool Ray Davies van Kinks, waar ze overigens later mee trouwt. Het is ook het enige nummer op het album wat niet door Thomas wordt geproduceerd maar door Nick Low. Door de popliefhebbers wordt dit eerste album gezien als één van de popklassiekers van de vorige eeuw

Supertramp
Crime of the Century - 1974

Derde album van Supertramp. De opnames vonden plaats in de Ramport Studios (eigendom van the Who) en Trident Studio's van februari tot juni 1974.
Producer Ken Scott is 4 maanden met het album geweest. Het resultaat mocht er wezen. De nummers lopen bijna allemaal in elkaar over en het album heeft technisch gezien een enorme dynamiek.
De nummers gaan vooral over eenzaamheid en geestelijke stabiliteit. Het is overigens geen concept plaat.

The White Stripes
Elephant - 2003

The White Stripes was een Amerikaanse band die bestond zanger/(bas)gitarist Jack White (geboren als John Anthony Gillis) en Meg White op de drums. Ze speelden een combinatie van rock, blues en country. Elephant is hun vierde studioalbum en werd bekroond met de Grammy voor het beste alternatieve album van het jaar 2004. Het nummer Seven Nation Army werd bekroond als beste rocknummer van het jaar 2004. Elephant werd door Rolling Stone uitgeroepen tot het 390e beste album ooit.

David Bowie
Hunky Dory - 1971

Hunky Dory is het vierde album van David Bowie en het was zijn eerste plaat voor RCA Records. De LP werd voor de eerste keer sinds Space Oddity niet geproduceerd door Tony Visconti, maar door Trevor Bolder. Het was het eerste album waarop alle leden van de band later bekend zouden worden onder de naam The Spiders From Mars. Producer van het album, Ken Scott, werd een belangrijke schakel in de Ziggy fase van Bowie..

10cc
 The original soundtrack - 1975

The Original Soundtrack is het derde studioalbum van 10cc. De plaat werd op 5 maart 1975 door Mercury Records uitgebracht.  Deze LP gold toen als een standaardalbum binnen de progressieve rock mede door het eerste nummer van dit album, een kleine rockopera én de toegepaste technieken bij I’m Not in Love. Het album kenmerkt zich door de hoeveelheid muziekstijlen van bijna klassieke tot bossanova en van rumba tot rock. De hoes van het album is ontworpen door Hipgnosis aan de hand van een foto van Humprey Ocean, met daarin een stil uit de speelfilm The Magnificent Seven.

Electric Light Orchestra
Out of the Blue - 1977

Out of the Blue is het zevende studioalbum ELO en wordt uitgebracht in 1977. Deze dubbel LP is geschreven en geproduceerd door frontman Jeff Lynne en is een van de meest succesvolle albums van de band. Bijzonder op dit dubbel album is kant 3. Deze derde kant staat bekend als “Concerto for a Rainy Day” met daarop vier nummers die samen een symfonische suite vormen, met als thema het weer. Mister Blue Sky vormt het epiloog van dit mini concert en wordt op singel een wereld hit.

Bill Withers
Just as I am - 1971

Booker T van Stax Records, produceert dit debuutalbum Just as I am. Op dat album staan de hits Ain't No Sunshine (dat overigens meteen een Grammy Award voor beste R&B song kreeg) en Grandma's Hands (in 1996 gesampled door Blackstreet op hun hit No Diggity). Ain't no sunshine in de versie van Michael Jackson wordt een jaar later een  nog een grotere hit dan het origineel. Op de LP spelen oa Jim Keltner drums en Stephen Stills op gitaar.

Amy Winehouse
Back to Black– 2006

Amy Jade Winehouse wordt geboren in Londen op 14 september 1983. Ze werd bekend in het Verenigd Koninkrijk met haar album Frank. Haar wereld wijde doorbraak komt met haar 2e album Back to Black. Deze plaat wordt uitgebracht in oktober 2006. Op 'Frank' staan vooral jazz getinte songs. Op Back to Black gaat ze terug naar de meidengroepen van de jaren 50 en 60. Op het album wordt ze begeleid door de Dap-Kings de New Yorkse begeleidingsband van Sharon Jones.

Colin Blunstone
Ennismore - 1972

Ennismore is zijn tweede studioalbum en opvolger van One Year. Hij zette met dit album zijn samenwerking met oud-Zombieslid Rod Argent voort. Ook deed hij een beroep op de leden van Argent en leden van zijn toenmalige begeleidingsband.
De LP wordt mede geproduceerd door zijn maatjes uit de The Zombies, Rod Argent en Chris White.
Ennismore is net als zijn voorganger een wonder schone plaat met sfeervol georkestreerde songs die passen bij het warme stemgeluid van Blunstone.

The Beatles
Revolver - 1966

Revolver was eigenlijk meer een revolutie voor The Beatles. Het heeft nog steeds invloed gehad in de popmuziek. Earth, wind & fire maakte van ‘got to get you into my life’ een disco versie in de jaren 70. The Jam gebruikte Taxman en The Chemical brothers bouwde hun carriere dankzij ‘tomorrow never knows”.  Dit is het één van de eerste drone-composities in de popmuziek. Het nummer is gecomponeerd in slechts één aanhoudende noot, de G. Bovendien is het de eerste popsong die volledig uit (analoge) samples bestaat, een techniek die pas jaren later aansloeg en kenmerkend is geworden voor hiphop.

The Doors
L.A. Woman - 1971 

he Doors geldt als één van de grootste bands van de jaren zestig. De band wordt opgericht in 1965. De muziek is een mengsel van blues, klassiek en jazz. In de vier jaar dat de band in zijn originele bezetting bestond veranderde de stijl, onder invloed van de algehele tijdgeest, van acid rock naar een meer blues-achtige sound. Op L.A. Woman valt deze verandering op, evenals de stem van Morrison, die door zijn verslaving rauwer, instabieler en lager was geworden. LA Woman is het laatste album waarop Jim Morrison nog mee doet.

Prince & The Revolution
Parade – 1986

Parade is het achtste album van Prince en het is het derde en laatste album van Prince and The Revolution en werd uitgebracht in 1986. Het album fungeerde indertijd als de soundtrack van de film Under the Cherry Moon. Dit was is een zwart-witfilm en werd geregisseerd door Prince en hij speelde ook de hoofdrol. Andere belangrijke rollen werden vertolkt door het voormalige The Time-lid Jerome Benton en de Britse acteurs Kristin Scott Thomas en Steven Berkoff.

Tracy Chapman
Tracy Chapman - 1988

et is het debuut album van Tracy Chapman. Zij wordt geboren in Ohio, Cleveland. Begin jaren 80 gaat ze antropologie studeren, daarnaast speelt ze gitaar op straat en in koffiehuizen.
In 1988 brengt ze haar 1e album uit, gewoon Tracy Chapman genoemd. Eind jaren 80 draait het in popmuziek vooral ook om uiterlijk vertoon. Met deze plaat zet ze de singer/songwriter weer terug op de kaart. Op deze langspeelplaat creëert ze een sobere sound met eenvoudige melodieën en treffende politiek correcte teksten.

Don McLean
American Pie - 1971

American Pie is de zijn 2e album en gelijk zijn meest succesvolle album. Vooral ook vanwege 2 singels die beide op 1 terecht komen; Vincent en American Pie in een kortere uitvoering. Zelfs de LP komt op 1 in de Amerikaanse Billborad album lijst.
De plaat wordt opgenomen in New York in The Plant Studio's. Producer Ed Freeman wil geen studiomuzikanten die Don McLean begeleiden, maar hij wil een hechte band. Daarom worden de nummers in de studio gerepeteerd en daarna vaak in 1 keer op de band vastgelegd. Daarom ook klinkt dit album nog steeds fris en vol energie. .

Grace Jones
Nightclubbing – 1981

Nightclubbing is haar 5de album en werd wereldwijd een groot succes. Ook artistiek gezien was dit haar meest succesvolle album. De muziek op het album is een samensmelting van Reggae, New Wave, rock en disco. Op het album staan nummers van oa Flash& the Pan, Iggy Pop, Sting, en Bill Withers.
De single I've Seen That Face Before (een bewerking van Libertango van de Argentijnse componist Ástor Piazzolla) werd een grote hit evenals het dansnummer Pull Up To The Bumper.  De sterke ritme sectie op deze plaat is van de Jamaicaanse drummer Sly Dunbar en bassist Robert Shakespeare.

Free
Fire and water - 1970

Op deze 3e plaat staan onvervalste blues en rock nummers. Simpel en doeltreffend. Het album kwam in Engeland tot de 2e plaats. In de VS tot nummer 17.
Allright now wordt in de singel uitvoering in 20 landeneen hit. Op het album staat de originele lange versie. Alle nummers op het album worden geschreven door Andy Fraser en Paul Rogers.

Coldplay
A rush of blood to the head - 2002

Het is hun 2e album waarvan de single Clocks in 2003 de definitieve doorbraak van Coldplay betekent bij het grote publiek. Door hun diepgaande songteksten zoals in "The Scientist", hun melancholische sound en door het emotionele stemgeluid van zanger Chris Martin heeft Coldplay nu fans over de hele wereld. Door hun uitgebreide steun aan organisaties als Make Trade Fair toont Coldplay hun maatschappelijke betrokkenheid.

George Harrison
All things must pass - 1970

In 1970 verscheen zijn derde album All things must pass, met daarop de grote hit My Sweet Lord. Het is meteen een driedubbel album en het allereerste 3 dubbel album van een solo artiest in de popgeschiedenis. Het is duidelijk dat Harrison wil laten horen wat hij al die jaren niet kwijt kon op de Beatles-albums. 'All things must pass' is een klassiek album van de jaren 70. Volgens velen zou hij later het album kwalitatief ook niet meer overtreffen.

Steely Dan
Aja - 1977

Aja is hun 6e album en is de opvolger van The royal scam. Dit album werd toen gezien als het hoogtepunt van hun muzikale uitspattingen. Op Aja wordt gekozen voor lang uitgesponnen nummers met prominente jazz-invloeden. Het album bevat 7 lange nummers. Het album wordt ook weer geproduceerd door Gary Katz, die al hun voorgaande albums produceerde.

Dire Straits
Dire Straits -  1978

Wat vooral opvalt op deze plaat is het indrukwekkende gitaarwerk van Mark Knopfler. Alle composties op deze LP zijn ook van hem. In Engeland haalde het de top 5 en in de VS werd de plaat dubbel platina..

Eagles
Desperado - 1973 

Desperado komt uit in 1973 en is hun tweede album en tevens hun 1e conceptplaat. Het concept wordt door Jackson Brown bedacht: De muzikant als hedendaagse “outlaw”. Dus de vogelvrij verklaarde musicus.
Dit gegeven vinden we terug in alle nummers op het album. Ze gaan allemaal over het ruige wilde westen en de mensen die daar toen leefden.